Regelmatig zie ik aanbiedingen van training zelfvertrouwen of weerbaarheid. Deze gaan dan vaak vergezeld met het woord “Trucjes”.
Dit wekt de indruk dat het onder de knie krijgen van deze trucjes je zelfvertrouwen en weerbaarheid versterkt. Dit gaat maar ten dele op. Zolang de spanning niet te hoog oploopt of de verrassing te groot is ben je nog in staat om deze trucjes succesvol uit te voeren.
Dit kan indirect wel bijdragen aan het gevoel van zelfvertrouwen en weerbaarheid. Zelfverdediging en weerbaarheid is naar mijn mening echter het vermogen om onder extreem hoge stress of spanning je eigen reactie te herkennen en te erkennen. Op dat moment ben je nog in staat om uit je persoonlijke arsenaal van “technieken en trucjes” iets te kiezen en uit te voeren. Dit betekent dat je je eigen reactie op schrik of stress niet veroordeeld maar ziet als hèt moment waarop je de controle over jezelf terug kunt nemen. Welke techniek of truc je dan kiest en toepast maakt voor jou niet uit. Je behoudt de controle over je eigen gedrag en doet wat in je macht ligt. Dat is de basis van weerbaarheid. Of daarmee je doel bereikt wordt hangt af van de situatie. Vele situaties zijn te trainen maar op het moment dat er een situatie is die je niet getraind hebt slaat de stress en spanning toe en ben je onmachtig. Juist dan moet je kunnen vertrouwen over de controle over je eigen gedrag.
Ik ben van mening dat de technieken en trucjes die aangeleerd worden in zelfverdediging- of weerbaarheidstrainingen een middel moeten zijn om de controle over je eigen gedrag te behouden. Hier is echter altijd voor nodig dat je de spanning in je eigen lijf herkent en erkent. De trucjes en technieken mogen nooit het doel zijn bij de zelfverdediging en weerbaarheidstrainingen.
Interessant stuk over de “trucjes” die je benoemt. Ook in het werkveld merk je dat alle agressie en weerbaarheidstrainingen die ingaan op een stukje fysiek geweld, uitgaan van grepen en controles die in de praktijk onder stress maar zelden correct worden uitgevoerd.
Naar mijn mening is het persoonlijk aanleren van trucjes iets wat er in jaren training in moet groeien en waar je ook plezier in moet hebben om dit te oefenen. Je moet stress volle situaties meemaken wil je kunnen testen of je deze technieken ook functioneel in kunt zetten.
Het ontdekken en erkennen van je gevoel in een stress volle situatie is in die zin dus vele malen belangrijker, alle respect voor iemand die heel goed is in vechtsport maar bij een vechtpartij een angst voelt waardoor hij zich onttrekt aan de situatie en niet de held uit gaan hangen.