Jara Hagedoorn, ervaringsdeskundige en Pedagoog in de Jeugdzorg

 

Het volgende artikel is geschreven door Jara Hagedoorn, ervaringsdeskundige en Pedagoog in de Jeugdzorg, moeder van twee prachtige kinderen en partner.

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf!

“Het mooiste wat je kunt worden is jezelf”, is de zin die mij een tijd geleden trof. Logisch en duidelijk want wat meer als jezelf kun je worden?
Maar wat als je jezelf niet kunt zijn? Wanneer je niet weet wie je bent, waar je staat en hoe je kan accepteren dat je er mag zijn en dat je dit van anderen ook mag vragen, dat je grenzen mag stellen en nee mag zeggen…
Als ervaringsdeskundige in de Jeugdzorg heb ik ondervonden hoe soms jijzelf de enige bent om op terug te vallen. Wanneer steeds een nieuw huis een thuis moet zijn, opvoeders elkaar afwisselen en je een plek moet veroveren tussen andere kinderen die ook ieder hun eigen verhaal meedragen. Dan is weerbaarheid een groot goed. Maar wat heeft het mij veel energie gekost om te ontdekken dat weerbaarheid niet zit in het uitdelen van de hardste klappen. En wat is het moeilijk om dit jezelf te leren als je niet weet waar je beginnen moet. En het is niet nodig. Wat positief om te bemerken dat dit idee meer en meer gedragen wordt.

Er gaat veel veranderen in de manier waarop zorg voor kinderen, jeugd en gezinnen vorm gegeven gaat worden. Bij de transitie die er gaande is, wordt het in kracht zetten van een ieder steeds meer van belang. En is dat niet waar weerbaarheid over gaat? Iedereen krijgt te maken met zijn of haar eigen tegenslagen. Het zijn niet deze gebeurtenissen die definiëren wie jij bent, maar de manier waarop je er mee omgaat. Misschien wel anders gezegd de mate waarin je weerbaar kunt zijn. Inmiddels heb ik hierin mijn weg wel gevonden.

Maar nog steeds is dit een uitdaging. Ik probeer weerbaar te zijn tegen het stigma van (ex) jeugdzorg cliënt. Want wat kan er dan van je terecht zijn gekomen? Daarnaast roept het bij sommige de vraag op of ik dan zelf wel een goede moeder kan zijn. Zeker omdat ik als jonge moeder, ook het stigma tienermoeder op me voel drukken. En ouderschap is een hele opgave, zoals elke ouder zal bevestigen. Maar het feit dat ik mezelf ken en durf te zijn maakt mij zeker in mijn positie als rolmodel. En omdat ik ieder kind een weerbaar rolmodel gun, probeer ik professionals bij te staan in het richten van de aandacht op alles wat er in de Jeugdzorg beter kan.

Als freelance ervaringsdeskundige en Pedagoog in de jeugdzorg verzorg ik workshops en lezingen voor hulpverleners, managementleden en beleidmakers. Mijn kennis en kunde gecombineerd met mijn ervaringen als voormalig cliënte geven mij een unieke inside blik. Gedreven en gepassioneerd  ga ik in gesprek over verschillende dilemma’s en uitdagingen binnen Jeugdzorg om mijn bevindingen en kennis te delen. Waarom? Omdat ik nu in de positie ben dat ik het kan en er wil staan voor al die kinderen en jeugdigen die hiervoor de kans nog moeten gaan krijgen.

Conclusie: “het mooiste wat je kunt worden, is weerbaar genoeg om jezelf te zijn”.