Deze wijsheid spreekt me erg aan omdat fietsen mijn passie is. En bewegen is noodzaak voor mij. Zonder te kunnen wandelen, fietsen, sporten raak ik echt uit balans. Ik heb er dan ook mijn beroep van gemaakt.
Maar ook binnen dat beroep moet je in beweging blijven en niet vastroesten in wat je doet.
Ik ben altijd op zoek naar vernieuwing en heb dan ook vele opleidingen en cursussen gedaan. Het begon in 1979 met de opleiding voor docent lichamelijke opvoeding in Tilburg. Op deze opleiding heb ik mijn specialisatie judo gehaald en dat is een van de vakken waar ik nu nog het meeste mee doe. Omdat ik de mens en zijn gedrag achter het bewegen veel interessanter vind dan alleen de prestaties,heb ik daarna de opleiding psychomotorische therapie en bewegingsagogie gevolgd. Via wat omzwervingen kwam ik in 1986 op de Blauwe Kamer te werk als bewegingsagoog. Een woonvoorziening voor visueel en verstandelijk beperkte mensen. Voortdurend zoeken naar mogelijkheden, hoe klein ook. En niet kijken naar wat allemaal niet kan met alle beperkingen die de bewoners hebben.
Ook dat is bij mij thuis (met 2 jongens van 14 en 16 jaar) een lijfspreuk: als je iets wilt zoek je naar mogelijkheden, als je iets niet wilt zoek je een reden.
De haptonomie opleiding heeft mij geholpen om meer vanuit mijn gevoel te werken en op een andere manier contact te maken met de mensen (met en zonder een verstandelijke beperking)
Na 14 jaar ben ik terug gegaan naar het onderwijs, maar wel heel speciaal onderwijs. Ik geef nu bij Visio gymlessen en zwemlessen aan leerlingen met een visuele en verstandelijke beperking en daarnaast ook vaak nog een motorische beperking of een stoornis in het autistisch spectrum. Op school ben ik bezig met het stimuleren van de motorische ontwikkeling van kinderen in leeftijd van 4 tot en met 20 jaar, maar ook met het vergroten van het zelfvertrouwen, het durven bewegen, het kunnen samen spelen zijn terugkerende thema’s. Plezier in bewegen is een voorwaarde om tot ontwikkeling te komen.
In 2011 heb ik de “rots en water” opleiding gevolgd en de specialisatie “rots en water en autisme”. Met deze opleiding kwamen alle vorige opleidingen samen. Het is een fysieke training, waarbij je je fysieke kracht kunt voelen maar waarbij je ook leert om steviger in je schoenen te staan, om voor je zelf op te komen. Je voelt dat de kracht uit je centrum komt en niet uit je spierballen. Verder leer je je grenzen te voelen en ook om “nee” te zeggen.
Een training dus die geschikt is voor jong en oud, man en vrouw, alleen of met je gezin.
En die fijn is om beter in balans te blijven of te komen.
Ellen van Velthoven